Användarinformation

Här hittar du information gällande de olika material som våra stek- och kokkärl är tillverkade av samt hur de används och rengörs.

Rostfritt stål är ett slagtåligt material med hård och tät yta som är slitstark och lätt att hålla ren. Den är tålig mot kemiska angrepp men kan skadas av t.ex. salt eller saltlösningar. Med en extra botten av aluminium blir värmefördelningen jämnare vilket minskar risken för vidbränning.

Rostfria kokkärl kan användas till all typ av matlagning på spisen men mjölk-, mjöl-, och grynrätter kräver lite extra passning och inte alltför hög värme.

Redskap

Redskap av metall, plast och trä kan användas.

Spisar

Rostfritt stål kan användas på alla typer av spisar och kärl med magnetisk botten och kan även användas på induktionshäll. Kärl med rostfria knoppar och handtag kan även användas i ugn.

Rengöring

Rostfria kärl kan diskas för hand eller i diskmaskin men handtag och knoppar i bakelit kan bli matta och missfärgas vid maskindisk. Diska även bottnarnas utsida för bättre värmeledning och torka alltid ur kärlen för hand.

Kraftig vidbränning

Strö lite maskindiskmedel eller vittvättmedel i kärlet och häll i hett vatten. Låt stå en stund. Diska sedan ur kärlet som vanligt, skölj och torka ur. Använd inte repande skurmedel eller grov stålull då ytan kan repas.

Kalkavlagringar och mörka fläckar

Koka ur kärlet med ättikslösning (2-3 msk per liter vatten) och diska sedan som vanligt. Torka ur kärlet.

Vita och gråa fläckar

Salt eller saltlösningar kan ge fläckar. Salta därför aldrig förrän innehållet kokat upp. Koka ur kärlet med ättikslösning, se ovan.

Små gropar

Gropkorrosion som kan uppstå av saltlösningar och t.o.m. av salter och mineraler i vanligt vatten. Förvara aldrig saltlösningar i kärlen och torka ur kärlet efter diskning. Groparna kan inte putsas bort. De är helt ofarliga men kan vara smutssamlande.

Regnbågsfärger och flammighet

Uppstår vid hastiga temperaturförändringar, särskilt på nya kärl. Missfärgningen försvinner efter några gångers användning.

Energi

Välj kokkärl med bottnar som är anpassade till plattans/kokzonens storlek. Använd alltid lock vid kokning. Använd kärl med rena och jämna bottnar.

Belagda kok-/stekkärl är samlingsnamnet på kastruller, grytor och stekpannor som har en beläggning av PTFE (polytetrafloureten). PTFE-beläggningen gör så att maten inte fastnar i kärlet och att kärlet blir lätt att diska. PTFE-beläggningen tål hög värme. Det finns många olika varumärken av PTFE-plast. Teflon är ett sådant varumärke. Belagda kärl kallas därför ofta, en aning missvisande, för teflonkärl. Vanligtvis görs belagda kärl av aluminium, en utmärkt värmeledare som dessutom är lätt. Det finns även belagda kärl av stålplåt.

Keramisk beläggning

Beläggning som är mycket slitstark och tål mycket höga temperaturer, upp till 420 grader.

Titan

För att förstärka beläggningen används ibland titan. Titanpartiklar sprutas under högt tryck och värme in i aluminiumet tillsammans med PTFE-plasten för att förstärka den.

Gjuten aluminium

Kärlet gjuts i en form. Fördelen med det gjutna kärlet är att det leder värme bättre/jämnare. Det kan inte heller slå sig, d.v.s. bli runt i botten. Dessutom ger tekniken med gjutet nästan obegränsade möjligheter till att forma/designa kärlet.

Pressad aluminium

En aluminiumskiva pressas till önskad form.

Användning

Ställ kärlet på plattan/hällen och sätt på spisen. När kärlet uppnått kok-/stektemperatur så sänks värmen. Stek/koka på medeltemperatur. Efter matlagning, låt kärlet stå och svalna en stund innan det diskas rent.

Redskap

Redskap av trä och plast bör användas.

Spisar

Belagda aluminiumkärl kan användas på alla typer av spisar utom induktionshäll. Det finns dock aluminiumkärl som är anpassade för induktionshällar. Belagd stålplåt kan användas även på induktionshäll.

Rengöring

Belagda kärl bör diskas för hand. Handtag och knoppar av bakelit blir matta och missfärgas vid maskindisk. Tänk också på att bottnar av aluminium missfärgas vid maskindisk.

Fläckbeläggning

Koka ur kärlet med ättikslösning (2-3 msk per liter vatten) och diska som vanligt. Torka ur kärlet.

Energi

Välj kärl med bottnar som är anpassade till plattans/kokzonens storlek. Använd alltid lock vid kokning. Använd kärl med rena och jämna/släta bottnar.